МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР "УРОХЕЛТ" - ГР. ПАЗАРДЖИК

Хемороидите – най-честата болест

26 юни

Хемороидите – най-честата болест

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ХЕМОРОИДИТЕ?

Хемороидалните възли присъстват в организма на всеки човек. Те представляват съединителна тъкан, кавернозни тела и мускулни влакна покрити от лигавицата на правото черво и аналния канал. Тяхната функция е да помагат на аналния сфинктер при задържането на газове и фекалии. Различават се външни и вътрешни хемороиди. Вътрешните хемороиди се намират на прехода между правото черво и аналния канал, а външните – между аналния канал и околната кожа.

ЗАЩО СЕ ПОЯВЯВАТ ХЕМОРОИДИТЕ – ФАКТОРИ?

– Генетична предразположеност-слабост на съединителната тъкан и на съдовите стени
– Чести и продължителни напъвания при дефекация-запек, хронична диария, дълго заседяване в тоалетната
– Повишено вътрекоремно налягане-бременност и раждане, някои чернодробни заболявания
– Твърди изпражнения
– Професии свързани с продължително седене

КОИ СА ОСНОВНИТЕ СИМПТОМИ?

– Алена, ярка кръв върху изпражненията или тоалетната хартия, или тоалетната чиния. Незабавното прибиране на излезлите хемороидалните възли значително намалява кървенето

– Сърбеж в аналната област след дефекация

– Зацапване на бельото с кръв и слуз

– Силна болка в аналната област обикновено се дължи на остра тромбоза на външен хемороидален възел. Много често причината е запек или продължително седене

– Заклещване на вътрешен хемороид: когато пролабирал вътрешен хемороид е силно отекъл и не може да се прибере (репонира)

– При III и IV стадий пациента усеща пролапса(излизането на вътрешните хемороиди извън ануса) като дразнеща подутина в аналната област. Много често е чувството на непълно изхождане – Много анорактални проблеми, като фисури, фистули, абсцеси, анален събеж имат подобни симптоми и неправилно се свързват с хемороиди

СТАДИИ НА ХЕМОРОИДИТЕ:

Стадий I:

Дискомфорт и кръвотечение по време на дефекация; хемороидите не излизат навън от ануса.

Стадий II:

Хемороидните

възли излизат навън от ануса само по време на изхождане и се прибират спонтанно, пациента не забелязва този пролапс; може да има сърбеж.

Стадий III:

Налага се прибирането на хемороидите да става с ръка или това става спонтанно, но за няколко часа.

Стадий IV:

Постоянен пролапс или пролапс при малко усилие след като един път са били прибрани; може да има болка.

КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗАТА ХЕМОРОИДИ?

Щателната оценка и правилната диагноза от лекар проктолог е важна всеки път когато има ректално кървене или се появи кръв в изпражненията. Кървенето може да бъде симптом и на други заболявания включително и дебелочревен рак.
Точната преценка изисква оглед на пераналната област и палпация (ректално туше) последвано от оглед на аналния канал с аноскоп. За отхвърляне на други причини за кървене от дебелото черво е нужно провеждане на сигмоидоскопия или колоноскопия-диагностични процедури с фибро-оптични апарати които се въвеждат през ректума.

 

НАЧИНИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ХЕМОРОИДИ

Консервативно лечение.

Цели начална терапия за премахване на симтомите, но не и на самите хемороиди. Включва богата на фибри диета, седящи вани в хладка вода и прилагането на кремове и свещички. По този начин може да се намали временно кървенето и дискомфорта, но не и пролапса. Консервативно се лекува и тромбоза на външен хемороид след втория ден от тромбозата.

 

Мини-инвазивно (амбулаторно) лечение.

– Rubber band ligation. (банд лигиране)
Това е амбулаторна процедура която може да се прилага за хемороиди II-ра и III-та степен. Представлявя поставяне на еластичен пръстен в основата на хемороидалния възел. По този начин се прекратява кръвотока, хемороидалната тъкан „умира“ и отпада след около 5-6 дни. Това може да е придружено от слабо кървене. На мястото се получава малка раничка, която заздравява за 10-14 дни. Това е много добра процедура, но може да се прилага само за лечение на вътрешни хемороиди, тъй като те са лишени от инервация за болка. На един етап могат да се отстранят един или два хемороида. Манипулацията може да се прилага през три седмици. Не се препоръчва лигиране на хемороиди при пациенти приемащи антикоагуланти и с намалена имунна защита.

Хирургично лечение.

Препоръчва се при:
1. Продължително и/или обилно кървене.
2. III и IV степен хемороиди.
3. При изчерпване на възможностите на консервативното и амбулаторно лечение.

– „Класически“ оперативни методи: 
Основават се на един основен принцип: намаляване на кръвния ток към аноракталния пръстен и отстраняване на излишната хемороидална тъкан. Свързани са с продължителен следоперативен период, чести рецидиви и усложнения.

– Премахване на хемороидите с механичен ушивател.

Методът е въведен през 1997 година от Longo. Представлява прекъсване на кръвоснабдяването и отстраняване на хемороидите и излишната лигавица чрез апарат наречен хемороидален стаплер(ушивател). Стаплерът изрязва циркулярна лента от хемороидалната тъкан непосредствено над аналния канал и поставя два реда малки скоби, така че да се съединят двата края на оставащата лигавица.

Методът на Longo има много предимства пред класическите операции:
1. съкращава се оперативното време на 15-20 минути.
2. следоперативния период обикновено е 1-2 дни.
3. следоперативната болка е минимална и възстановяването на работоспособността е 10-14 дни.
4. добри естетически резултати
5. рецидивите са сведени до 5-8%. Препоръчва се при III-та и IV-та степен хемороиди и ректален пролапс, както и при съчетание на хронична анална фисура с хемороиди.
Противопоказан е при анална стеноза, болест на Крон, перианални абсцеси и фистули.

Лечение на външните хемороиди.

Eдинствено оперативно.
Обичайно се извършва в амбулаторна обстановка под локална анестезия на един или на няколко етапа, в зависимост от броя и разположението на хемороидите. Ако са налице и вътрешни хемороиди, то външните се премахват на втори етап след банд-лигирането на всички вътрешни хемороиди.

Тромбоза на външен хемороид.

Може да се лекува оперативно до 1-2 дни от началото на тромбозата. Извършва се срязване на хемороида и изваждане на тромба, след което кожата се зашива.

Leave a Reply