МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР "УРОХЕЛТ" - ГР. ПАЗАРДЖИК

Простатна жлеза

17 юни

Простатна жлеза

Простатната жлеза е екзокринна жлеза в мъжкия организъм – отделя секрет , който при еякулацията се смесва със сперматозоидите и секрета на семенните мехурчета образува спремата. В анатомично отношение простата е в непосредствена близост до правото черво и под пикочния мехур. Освен анатомичната близост простата е и във функционална връзка с началната част на пикочния канал (уретрата), откъдето произтичат и симптомите при развитието на доброкачествената простатна хиперплазия.

Какво е доброкачествена хиперплазия на простата(ДПХ) : с напредване на възрастта простатната жлеза започва да нараства на размер вследствие на мъжките полови хормони. Състоянието е доброкачествено – наблюдава се разрастване само на жлезистите клетки, без злокачествено израждане. Разрастването става както в страничен план, така и към уретрата, откъдето произтичат и неприятните симптоми свързани със състоянието.
Болест ли е простатната хиперплазия – в съвременната литература ДПХ се определя все по-често като състояние , а не като болест. Промените в простата и отделителната система прогресират с години. От начало симптомите произтичат предимно от стеснението на пикочния канал – изтъняване на струята, трудно започване на уриниране, продължително уриниране с усилие уриниране на капки. С течение на времето простата разраства към канала все повече, стеснявайки го , задълбочавайки симптомите – невъзможност да се евакуриа цялото количество урина при микция (т.нар. остатъчна урина). Наличите на остатъчна урина в пикочния мехур създава предпоставки за развитие на уроинфекции, позивите за уриниране зачестяват все повече и повече , появява се учестеното нощно уриниране. Нощното уриниране значително нарушава качеството на живот и обикновено е „алармиращ“ симптом за пациентите да търсят помощ от терапевт. С напредване на състоянието остатъчната урина става все повече, до пълна невъзможност за уриниране. При дълго отлагане на лечението остатъчната урина достига голямо количество. ДПХ е болест, когато причинява ретенция на урината (невъзможност за евакуиране на голямо количество на остатъчна урина). В последствие задръжката на течности засяга и горните пикочни пътища , задръжката на урина в които от своя страна води до увреждане на бъбреците и хронична бъбречна недостатъчност.
В съвременната практика , благодарение на съвременните диагностични и терапевтични методи, не се достига до трайно увреждане на организма вследствие на ДПХ. Модерните ендоскопски техники спомагат за постигане на добри резултати дори и при напреднали случаи на простатна хиперплазия.
Как се третира бенигнената простатна хиперплазия – всички лечебни алгоритми при ранно откриване на ДПХ започват с медикаментозна терапия, която дава задоволителни резултати при голям процент от пациентите. С напредване на състоянието и при новоткрити пациенти с напреднала ДПХ първа линия на избор са ендоскопските технологии за трансуретрална резекция
Предимства на модерните методи пред класическите отворени оперативни техники : трансуретралната резекция на простата (ТУРП) може да бъде проведена с различни видове енергия – лазерна енергия или електрорезекция. Тези операции се извършват в болнична обстановка в специално оборудвани ендоскопски зали Предимствата им пред отворените оперативни техники се следните :
1.кратък болничен престой
2.по-кратко перативно време
3. по прецизен контрол върху тъканите, по-прецизна хемостаза при работа
4.значително по-малко хеморагия, намаляваща до нула нуждата от кръвопреливане
5.значително намален риск от вътреболнични инфекции.
6.‘‘безкръвни операции“ – извършват се през естествените отвори на организма, без разрези и белези
Съвременната тенденция е към намаляване на травматизма за пациента, преминаване към по-компактни технологии, увеличаване ефективността на използваните методи. За щастие на пациентите скоростта на развитие на технологиите изпреварва развитието на ДПХ дори в рамките на едно поколение.

Плазмена вапоризация на простата

Плазмена вапоризация на простата

Лазерната резекция на простата е най-съвременният метод за лечение на ДПХ. Лазерната хиругия е най-щадяща при увредени пациенти, позволява изключително прецизен контрол за хирурга по време на операция, практически безкръвна. Процедурата е предпочитана и от пациентите заради краткия възстановителен период – премахването на катетъра следоперативно на следващия ден. Операцията е практически безкръвна благодарение на добрата вапоризация (изпаряване ) на тъканите и хемостаза от лазерната енергия. Лазерното лечение намалява значително възможността за повторно развитие на дизурични оплаквания , обусловени от остатъчна простатна тъкан Повече информация за лазерно лечение на простатната хиперплазия можете да получите от уролозите в медицински център УРОХЕЛТ.

Система за лазерна резекция на простата

Система за лазерна резекция на простата

Leave a Reply